Svalovina: jaká je nejvhodnější pro mého psa

Svalovina: jaká je nejvhodnější pro mého psa

Než se dostaneme k určování krmných dávek pro různé kategorie psů, musíme vědět, co dané maso obsahuje. Jaká je jeho funkce a pro jakou stavební látku či proces je vhodné. Věřte, že se pak budete mnohem lépe orientovat ve výběru. Nejprve je ale třeba si zodpovědět pár důležitých otázek:

  • Pro jakou věkovou kategorii se konkrétní surovina hodí nejlépe? 
  • V jaké je pes kondici? 
  • Má problémy se zažíváním? 
  • Musí zhubnout nebo naopak nabrat? 
  • Má zdravotní problémy? 
  • Chci psa pouze nasvalit?

 Aby bylo vše ještě přehlednější rozdělíme si suroviny do základních kategorií:

  • svalovina
  • vnitřnosti
  • kosti 
  • doplňky 
  • ryby 

SVALOVINA

Tělu musíme dodávat potřebné živiny. A protože základní stavební jednotkou jsou bílkoviny, je třeba dodržovat jejich příjem. Bílkoviny totiž zajišťují tvorbu plazmy, enzymů, hormonů, tvorbu bílých krvinek a to není zdaleka vše.

U psů ve výcviku na naší škole výcviku psů dbám na dostatečný příjem bílkovin pro nabírání svalové hmoty, ale také libového masa pro udržování váhy. 

Svalovina s vysokou energetickou hodnotou je například krůtí maso, z ryb je výborný tuňák a důležité je také červené maso z hovězího, vepřového a zvěřiny. Hovězí a telecí je navíc málo tučné a má vysoký obsah bílkovin. Bílé maso považujeme za libové z důvodu nízkého obsahu tuků a ostatních látek. Je vhodnější pro snižování váhy anebo pro starší psy. Patří sem kuřecí (drůbež obsahuje hodnotné bílkoviny a mají málo tuku), králičí a z ryb také například losos.

 Rozdíl hodnot

  • Energetická hodnota je výše energie pro organismus, tělo jen spotřebovává k okamžité práci a je potřeba jej doplnit po zatížení těla ( např. Obrany, canicross,…)
  • Biologické hodnota označuje množství důležitých složek v daném druhu masa jako např vitamíny, minerály.

Problémy s alergií 

Při krmení kuřetem se nejčastěji objevují trávicí a kožní problémy. Je potřeba vědět, že nemusí jít jen o čistě alergickou reakci na bílkoviny (histaminová  intolerance). Ta může vznikat i po požití vepřového nebo například ryb. Úplně nejčastěji se totiž jedná o alergii na to, čím je zvíře krmeno a jak žije. Je třeba se zajímat o původ masa. Například způsob chovu, zrychlený vývoj na klecích, krmení směsí a v neposlední řadě podáváním antibiotik. To následně ovlivňuje i zdraví psů.  V tomto případě je vhodné měnit druhy masa a vybírat „chovatele“.  

Histamin je hormon, který má každý z nás (nejvíce je obsažen v kůži a plicích). Jeho produkce tělu napomáhá například organismu reagovat na cizorodou látku. V organismu stoupá  v okamžiku, kdy je zvíře zabito a dochází k rozkladu masa. U ryb se například koncentrace zvedá po ulovení. Ihned je tak potřeba maso udržovat v chladu až do doby zkrmení. 

Popis a rozdělení základní složky krmné dávky jsme si ukázali. V příštím díle se podíváme na další suroviny.

 

Copyright © 2019, Vetamix.cz Powered by