Krmení fen v období březosti

Krmení fen v období březosti

Věnujte jim proto pozornost a uzpůsobte z části i výživu vašeho chlupáče.

V prvních týdnech nepřekrmujte

První týdny březosti dochází k růstu plodu/plodů velmi pomalu a není tedy třeba nějakým výraznějším způsobem zasahovat do současných stravovacích návyků, co se týká množství a energetické hodnoty krmiva. Důraz je kladen pouze na to, fenu nepřekrmovat.

Od 5. týdne lehce navyšte množství

Od 5. týdne, což je 2. polovina březosti, je vhodné začít postupně lehce navyšovat množství krmiva cca o 10- 15 % týdně až do konce trvání březosti. V tomto období začíná také poměrně rychlý růst plodů, což způsobuje omezenou možnost „roztáhnutí“ žaludku a doporučuje se tedy rozdělit dávku do více porcí, které zkrmujte během dne.

Důležité je také navýšit energetickou hodnotu krmiva prostřednictvím k tomu vhodných komponent v krmné dávce. Nezbytný je také přísun základních stavebních látek, jako jsou bílkoviny, minerály a vitaminy.

Pokud dojde k zanedbání výživy feny, vždy v důsledku tohoto půjde v první řadě o úkor jejího zdravotního a tělesného stavu, neboť plod si zákonitě bere vždy i na úkor zdraví samice.

Sušinu a kosti výrazně omezte

V posledních dnech před porodem je vhodné omezit nebo vynechat z krmné dávky tvrdé kosti, abychom zamezili zácpě a jiným problémům. V této fázi „přípravy na porod“ se také doporučuje omezit příjem sušiny a energie v krmivu, asi o polovinu v porovnání s druhou polovinou březosti a snížit množství těžce stravitelných složek v krmné dávce.

Během celého tohoto období se snažte krmit kvalitními a zdravotně nezávadnými surovinami, jenž nenadýmají a jsou lehce stravitelné, jako jsou například:

Vhodné jsou také kvalitní, za studena lisované oleje. Ideální je lososový nebo konopný. Vyšší spotřebu vápníku v pokročilé fázi březosti je možné z části uhradit vaječnými skořápkami. Samozřejmý je také přísun čisté pité vody.

 

Sepsala Monika

IG - https://www.instagram.com/moncakk/

Doporučené produkty

Copyright © 2021, Vetamix.cz Powered by